Ortopedska manualna fizioterapija je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.
 
Boljša je preventiva???? kot kurativa ????
 
V drži je veliko, zato se pazite telefonov, tablic in podobnih aparatov, ob katerih pozabljate na držo, saj prekomerno izgubljate pomembno vodo v medvretenčnih ploščicah in prvotno obliko hrbtenice.
 
 
KAJ SE ZGODI S TAKO DRŽO, KAKŠNE SO LAHKO POSLEDICE?
Naj na začetku že napišemo, da posebnih težav, ni, če takšna stanja ne trajajo dlje od 20 minut in se mladostniki med uporabo večkrat raztegnejo, opravijo vaje, ki so ravno nasprotne prikazani drži na sliki. Morali bi izvesti ekstenzijske vaje, vaje v smer raztezanja sprednje stene telesa in krepitev zadnjega dela telesa.
V kolikor tega ne upoštevamo, prikazana upogibna ali fleksijska drža res povzroča težave, najprej na nivoju mišic, katere postanejo preraztegnjene in nezmožne opravljati svoje delo - mišljeno mišice hrbta, in prezakrčene mišice sprednjega dela telesa, ki pozneje telo še bolj vlečejo v nepravilne položaje. Tako imamo spremembe v mišicah. S časoma prezakrčene mišice položaje sklepov vodijo v skrajšane položaje, hrbtenične medvretenčne ploščice v skrčenih položajih nosijo vedno več dnevne obremenitve in lahko začnejo vezivni obroči v ploščici pokati. Prihaja do "zdrsov" jedra v ploščici med vretenci, kar čutimo kot centralne ali enostranske bolečine v hrntenici.