Ortopedska manualna fizioterapija je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Pogosto so mišična vlakna zlepljena tako množično, da najdemo v mišicah napete široke trake. Takrat z ročnimi tehnikami ne dosežemo vseh globlje ležečih miofascialnih točk. To je indikacija za suho zbadanje mišičnih vozlov.

Z iglo v trigger točki ustvarimo razširjenje žil in s tem večji pretok skozi napete trake. Odplavimo vnetne procese, spremenimo prehrano mišice. Na kemičnem nivoju z iglo sprostimo vrsto kemičnih spojin (adenozin, CGRP-calcitonin gene related peptid), ki zavorno vplivajo na bolečinske receptorje, zato je terapija tudi protibolečinska. Z iglo tako stimuliramo A delta in A beta vlakna, ki v hrbtenjači zavrejo prenos bolečinskih impulzov po C vlaknih, ki so glavni prevodnik bolečine.

Igle, ki se uporabljajo pri terapiji so široke 0,25mm in dolge od 20 do 75mm, odvisno od preseka mišice. Ustrezno dimenzijo uporabimo glede na vrsto obravnave mišice. Igle so izdelane iz nerjavečega jekla, za prijetnejši občutek pri aplikaciji, so prevlečene s silikonsko prevleko. Igle so sterilne in za enkratno uporabo.