Ortopedska manualna fizioterapija je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Ergon tehnika

Tehnika ΕRGON ® IASTM (pomeni Instrument-Assisted Soft-Tissue Moblization)  je inovativen terapevtski pristop, ki združuje statične in dinamične manipulacije mehkega tkiva telesa s posebno klinično opremo za zdravljenje nevro-mišično-skeletnih patologij. Tehnika izhaja iz antične grške besede ergon, kar pomeni, da gre za "proizvod človeškega dela, bodisi manualnega, mentalnega, znanstvenega ali umetniškega".

ΕRGON ® tehnika predstavlja inovativen razvoj starejših pristopov (tehnika IASTM, tehnika GRASTON, tehnika SMART TOOLS, tehnika orodij, ki podpira masažo itd.) in temelji na teoriji miofascialnih meridianov, kot so jo prvič opisali Thomas Myers in Ida Rolf. Tehniki mehkega tkiva ΕRGON® se uporabljajo na določenih točkah tkivnih omejitev in fascialnih adhezij vzdolž fascialnih meridianov; ko se sprosti, se funkcionalnost izboljša v nekaj sejah zdravljenja.

 

Ergon orodja, ki se uporabljajo s posebnimi Ergon tehnikami, lahko:

  •      odkrijejo in sprostijo - zmanjšajo brazgotine, adhezije in fascialno togost,
  •      povečajo lokalizirano perfuzijo in 
  •      zmanjšajo mišični tonus in mišično bolečino.
 
Pri ocenjevanju prizadetega tkiva so poročali o pomembnih prednostih, pridobljenih pri uporabi teh instrumentov, v primerjavi s tehniko, pri kateri so se uporabljale samo roke, čeprav se na prvi pogled mogoče zdi, da ne moremo primerjati instrumenta iz nerjavečega jekla ter človeške roke pri ključnih vprašanjih ocenjevanja , kot so palpacija tkiv, ocena temperature, vlažnosti in akretacije oteklin in mišičnih krčev na površnih tkivih telesa. Pregled tkiva, ki se opravi z ERGON orodji povečuje tako občutek kot informacije, ki jih je terapevt prejel glede stanja tkiva, saj maščobni vložki terapevtskih prstov pridejo v stik s telesnim oblogo tkiva, instrumenti pa zaradi svojih ožjih robov lahko razlikujejo tkiva.
Dejansko  lahko funkcijo ERGON orodij primerjamo z glasbenimi vilicami: ko pridejo v stik s trdim, vlaknatim tkivom, prenašajo resonanco (vibrirajoč občutek) v terapevtski roki, s čimer izboljšajo sposobnost terapevta, da razlikuje in ocenjuje adhezije in kopičenje vlaken. Poleg tega uporaba takih instrumentov omogoča  mobilizacijo globokega tkiva, pri čemer terapevt ne izčrpa svojih rok.

Ergon