Ortopedska manualna fizioterapija je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Naravno je, da mesto bolečine povežemo kot vir bolečine. Če je bolečina nad sakroiliakalnim sklepom, gre za sakroiliakalni problem. Če obstajajo bočne bolečine v stegnu, gre verjetno za sindrom tenzor fascia lata (TFL). Medtem ko bolečina pogosto izvira iz mesta bolečine, se včasih bolečina napoti z drugega mesta: tam je, kjer ni. To velja za sindrom torakolumbalnega križanja. Ta bolezen se lahko nanaša na bolečine v dimeljskem predelu, bočnem stegnu in zadnji medenici (sakroiliakalni ali glutealni predel). Veliko število je pacientov, zdravljenih zaradi sindroma TFL s penastim valjanjem in terapijo miofascialnega sproščanja stranskega stegna, ki so se jim bolečine po manualni terapiji torakolumbalnega predela, končno normalizirale. Ali pa tudi to, koliko bolnikom so že leta povedali, da imajo težave s sakroiliakalnim sklepom in jim je bila prilagojena SI slabost, vendar so prejeli le omejeno olajšanje. Ko pa so prilagodili torakolumbalni predel, so se težave z bolečino rešile. Namen te serije je opozoriti na druge možne vire bolečine, ki niso najbolj očitni.

Opozoriti moram, da razmere, kot so ukleščenje živčnega sistema, piriformisov sindrom in Maignejev sindrom, temeljijo predvsem na kliničnih opazovanjih z malo trdnimi dokazi, ki bi utemeljevali njihov obstoj.