Ortopedska manualna fizioterapija je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Mulligan Concept je razvil Brian Mulligan iz Nove Zelandije. Zdaj je po vsem svetu priznan v pristopih manualne terapije. Njegov koncept Mobilization with Movement (MWM) je uporaba ročno uporabljenega drsenja sklepa s sočasnim aktivnim gibanjem brez bolečin. Med razvojem MWM je Mulligan odkril, da je trak dobro orodje za vzdrževanje položajnih sprememb v sklepu in tudi za dopolnitev usmerjevalnih sil po zdravljenju z MWM. Trak se običajno nanese v smeri protibolečega drsnega sklepa za pacienta kot dodatek k manualni terapiji. 

 

Z Mulligan tapingom delujemo najbolj na sklepe, saj gre za neelastični taping, s katerim minimalno zamaknemo določene kosti v sklepu, z namenom dajati boljši input možganom, saj taping pogosto vpliva na gibanje brez bolečine. Tako dajemo segmentu možnost ponovne vzpostavitve mišične moči, gibanja brez bolečine.